Deja vu

Fenomén Déjà vu: Je to výplod mysle, alebo skôr varovania vyslané z minulosti?

Načrime do tajomna tohto javu.

Poznáte tú situáciu, keď ste prišli po prvýkrát na nejaké miesto, ale mali ste pocit, že už ste tam niekedy boli? Alebo sa vám stala určitá situácia prvý raz, ale vy ste boli presvedčený o tom, že už ste to zažili? Každý asi má skúsenosť s týmto znepokojujúcim pocitom. Miesto, ktoré ste nikdy nevideli, vám pripadá známe. Osoba, ktorú ste nikdy nestretli, vám pripadá povedomá. Je to fenomén nazývaný déjà vu. Mnohí veria, že je to len výplod mysle. Čo ak sú to však varovania vyslané z minulosti, alebo stopy k udalostiam, ktoré sa iba stanú?

Pojem déjà vu doslova znamená „už videné“, kedy má človek z ničoho nič intenzívny pocit niečoho už predtým prežitého, videného alebo počutého. Štúdie dokonca ukázali, že 60 - 70% ľudí zažilo tento nevysvetliteľný pocit. Teórií, prečo sa tento jav deje, je mnoho, ale žiadna z nich sa nikdy nepotvrdila. Je to veľmi zriedkavý fenomén a nikto si ho nevie privolať sám. Psychológovia ho vysvetľujú ako nejakú podobnú spomienku, ktorú sme kedysi zažili a len sme si ju prirovnali k práve prežívanej. Alebo len výpadkom pozornosti a zabudnutím toho, čo sme nesústredene pozorovali. Akýsi výsledok pamäťovej odchýlky.

Tento fascinujúci jav zaujal aj producenta Jerryho Bruskheimera a režiséra Tonyho Scotta. Film Déjà vu sa vyznačuje nielen originálnou myšlienkou cestovania v čase a možnosti pozmeniť situáciu zásahom do minulosti, vynikajúco vystavaným napínavým príbehom, majstrovskou réžiou, invenčnou výtvarnou stránkou, ale najmä skvelými hereckými výkonmi v podaní Denzela Washingtona a Vala Kilmera.

Sledujte akční triler Déjà vu už dnes o 20:35 na PLUSke!

Autor: Paulína Ištvancová