Psycho

Bol Hitchcock psychopat? On ich volal múzami, jeho herečky mu hovorili tyran!

Ako s nimi zaobchádzal?

Alfred Hitchcock je dnes legendou filmu. Právom je považovaný za majstra hororového žánra a jeho snímky ako Psycho, Vtáci alebo Vertigo patria ku klenotom strieborného plátna, ktoré nestratili na význame a pôsobivosti ani po desaťročiach od ich nakrútenia. Okolo jeho mena sa však šíria aj mnohé klebety. Možno bol filmový génius, no jeho herecké múzy sa stali obeťami jeho geniality a trpeli pre jeho pôsoby. Za všetko hovorí jeho slávny výrok: „S hercami by sa malo zaobchádzať ako s dobytkom.“

Herečky z Hitchcockových filmov majú veľa spoločného – sú krásne, väčšinou to boli blondíny (a ak aj nie, museli nosiť svetlé parochne) a predtým, ako ich Alfred Hitchcock objavil, boli v podstate neznáme. Vera Miles, Janet Leigh alebo Tippi Hedren sa stali hviezdami vďaka nemu. Objavil ich, zahrnul ich obdivom a stali sa jeho múzami, no keď sa postavili pred kameru, premenili sa na obete jeho netradičných metód.

Tippi Harden, hviezda filmu Vtáci, o týchto metódach prehovorila po rokoch. Hitchcock ju vytiahol z lacnej reklamy a ponúkol jej rolu hneď v dvoch svojich filmoch, aj keď nemala žiadne predchádzajúce herecké skúseností. Bola to pre ňu veľká príležitosť, ktorá sa však zmenila na nočnú moru. Sexuálne obťažovanie, snaha o absolútnu kontrolu a týranie pred kamerou – to sú jej skúsenosti. „Donútil ma podpísať konktrakt na výhradnú spoluprácu s ním, ešte predtým, ako som ho prvýkrát stretla,“ spomína dnes 82-ročná herečka.

Najviac ju poznačila pamätná scéna, kde na ňu útočia vtáky. „Sľuboval mi, že sa nemám čoho obávať, že tie vtáky budú z plastu a nakrúcať budeme cez deň,“ hovorí Tippi. Hitchcock ju však oklamal – vtáky boli skutočné s ostrými zobákmi a pazúrmi a dvadsať minút do nej vrážali, klovali a ničili ju. „Cez vľúdnosť sa toho veľa nenaučíš,“ povedal jej Hitchcock po skončení v ten deň. Tippy bola pre ňeho výnimočná a zároveň jedna z mnohých.

Ľahké to s ním nemala ani Janet Leigh, hviezda filmu Psycho. Pozrite si jej herecký výkon dnes o 00:50 na PLUS!