Doktor Sova, Žena za pultom či Major Zeman: Tieto seriály boli za „socíku“ v každej obývačke!

Zaspomínajte si s nami na najlepšie seriály, ktoré vznikli v bývalom režime.

Všetci ich pozerali, všetci sa o nich rozprávali v robote a takmer všetci by si ich pozreli znovu. Reč je o kultových seriáloch, ktoré vznikli v bývalom režime a za svojich čias nechýbali večer v žiadnej obývačke. Či už zobrazovali vtedajšiu realitu skreslene alebo nie, isté je, že dodnes v nás vyvolávajú nostalgický úsmev na tvári. Keďže dnes na JOJke štartuje nový koprodukčný seriál Svet pod hlavou, rozhodli sme sa, že si spolu s vami pripomenieme televíznu klasiku zo socializmu.

Tridsať prípadov majora Zemana
Najvýznamnejší a najznámejší ideologický seriál bývalého režimu, ktorý bol akousi oslavou vtedajšej polície. Hlavným hrdinom je Jan Zeman, ktorý sa po rôznych strastiplných zážitkoch stáva mužom zákona a rieši rozličné prípady. Major Zeman bol v domácnostiach kedysi rovnako populárny ako sú dnes Kosti či Vtierka Castle, a preto je pochopiteľné, že ho budú sledovať aj hrdinovia z nášho nového koprodukčného seriálu Svet pod hlavou.

Žena za pultom
Normalizačné dielo z dôb tvrdého socializmu opisuje životné osudy predavačky z potravín Anny Holubovej a jej veselých kolegýň. Za svojich čias bol seriál mimoriadne obľúbený aj napriek tomu, že bez okolkov propagoval vtedajší režim a ukazoval veci, ktoré reálne ani neexistovali, ako napríklad plné pulty v obchodoch, dostatok všetkých potravín a milé predavačky.

Nemocnica na kraji mesta
Ak je niečo, čo dokonale charakterizuje tento seriál, tak je to doktor Sova v podaní už, žiaľ, zosnulého herca Ladislava Chudíka. Príbehy z oddelenia ortopédie, ktorému prísnou, no láskavou rukou zároveň šéfoval charizmatický primár, sme milovali azda všetci do jedného. Svoj diel na tom má určite aj svojrázny doktor Štrosmajer v podaní Miloša Kopeckého či  Alžběta Čeňková, ktorú stvárnila Eliška Balzerová.

Sanitka
„Můj čas, je pouhopouhé prozatím,“ spieva sa v prvom verši nezabudnuteľnej titulnej skladby k tomuto seriálu z nemocničného prostredia. Napínavé príbehy záchranárov patria snáď k tomu najlepšiemu, čo v bývalom režime vzniklo. Muži v bielych plášťoch sú vždy v pohotovosti, aby zakročili tam, kde ich najviac potrebujú.

Bakalári
Seriál sa mohol pochváliť mimoriadnou obľúbenosťou aj preto, že ho tvorili samotní diváci. Prvú poviedku seriálu napísal Vladimír Menšík a ľuďom sa tak zapáčila, že sa malo v projekte pokračovať. Vtedy sa ale natískala otázka – odkiaľ zohnať toľko námetov na príbehy? A tak sa tvorcovia obrátili na divákov, ktorí ich zahrnuli desiatkami tisíc listov. V tých opisovali najrôznejšie zážitky a často sa priznali aj k takým veciam, ktoré neprezradili ani farárovi pri spovedi.

Zaspomínajte si s nami na časy dávno minulé v premiére koprodukčného seriálu Svet pod hlavou už dnes o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora